Jak zrobić indyjską herbatę – masala tea

Ten z pozoru niewinnie wyglądający napój, może również skutecznie pobudzić jak lekka kawa, gdyż zawiera sporą ilość teiny oraz, znany z właściwości pobudzających, kardamon. To najbardziej popularna w Indiach herbata, zwana też po prostu Indian tea. Przypadnie ona do gustu z pewnością wielbicielom angielskiej bawarki, gdyż jest to herbata z mlekiem.

Oto przepis na masalę tea:
Wlej do małego garnka wodę – ok. 1/3 jego objętości (mniej więcej tyle, ile potem herbaty będziesz chciał zaserwować).
3-4 ziarna kardamonu rozgnieć w moździerzu lub delikatnie tłuczkiem, tak żeby z twardych skorupek wysypały się małe ziarenka. Wrzuć ziarenka z łupinami do wody.
Wsyp do wody 2 łyżki granulatu czarnej herbaty. Jeśli lubisz bardzo mocną herbatę, wsyp jej więcej. Dodaj 2 łyżki cukru (lub wg upodobań)
Doprowadź wodę do wrzenia. Gotuj wszystko przez ok. 1 minutę.
Zmniejsz ogień, dodaj do wody mleko (ok. 1,5 szklanki lub więcej) i zagotuj. Uważaj żeby nie wykipiało.
Dosyp 2 łyżeczki cynamonu.
Przelej herbatę przez sitko do czajniczka. Napój gotowy !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.